Afspraak op zondag 19 mei 2024!

Het is intussen zes jaar geleden dat honderden figuranten de boeiende geschiedenis van Halle en zijn fascinerende zwarte Madonna in een levendige stoet door de straten lieten trekken. Met wagens, paarden, dansgroepen en sjieke kostuums. Koningin Mathilde was toen erg onder de indruk van het spektakel. Goed nieuws!  Een vernieuwd team is klaar met de verrijzenis van de Halse Mariaprocessie op Pinksterzondag 2024!

 

De stoet op zondag 19 mei 2024 wordt alvast een speciale editie. Het wordt een historische evocatie, waarbij het publiek 150 jaar terug in de tijd wordt gekatapulteerd. We gaan terug naar het jaar 1874 toen het beeld van de zwarte Lieve-Vrouw van Halle gekroond werd. Een beeld waaraan verschillende mirakels worden toegeschreven. Toen Halle in 1489 belegerd werd door Filips van Kleef zou ze zelfs de kanonballen hebben opgevangen in haar mantel, waardoor de stad werd gered!

Het Mariabeeld in de basiliek van Halle kreeg in 1874 in opdracht van paus Pius IX een kostbare kroon op het hoofd. Deze plechtige kroning net als de historische stoet die 150 jaar geleden uitging, laten we in 2024 opnieuw plaats vinden in Halle. Verwacht je aan een historische stoet met onder meer de belegering van Halle in de 15de eeuw, waarbij volgens de legende Onze-Lieve-Vrouw van Halle kanonballen in haar schoot opving. En vergaap je  aan een rijkgevulde stoet Bourgondiërs en Habsburgers te paard. Zelfs de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia duikt op in deze processie.  

Zin om mee te werken? Als figurant of in de kostuumafdeling? Of op wat voor manier dan ook? Stuur een mailtje naar info@mariaprocessie.be

 

 

Vind ons ook op
163
Keer delen