Broederschap van O.L.-Vrouw

oprichting broederschap_foto_merckxSinds de 14de eeuw wordt verhaal van Onze-Lieve-Vrouw van Halle verteld, bewaard en doorgegeven via de Broederschappen van Onze-Lieve-Vrouw van Halle die wereldwijd bestaan en hebben bestaan.

De aloude broederschap van Halle was in de voorbije decennia uitgedoofd maar nooit stopgezet. De toenmalige “Werkgroep Mariaprocessie” heeft enkele jaren geleden deze oude traditie opnieuw opgenomen maar enigszins gemoderniseerd. Op 1 september 2013 werd de Broederschap plechtig heropgericht.

De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle is een vereniging van mensen die – elk vanuit een persoonlijke reden en engagement – als ambassadeurs van Onze-Lieve-Vrouw van Halle willen bijdragen tot het behoud en de promotie van Onze-Lieve-Vrouw van Halle in alle aanverwante facetten zoals de processie, de bedevaart, de legenden, de geschiedenis, … . Als dusdanig heeft de Broederschap een historisch, een religieus en een cultureel aspect.

De Broederschap wil vooral het verhaal van de Mariaprocessie opnieuw doen leven. Zowel het inhoudelijke verhaal (de geschiedenis van Halle en de rol van Onze-Lieve-Vrouw hierin) als de geschiedenis van de Mariaprocessie op zich als historisch feit.

De Broederschap heeft een doorlopende werking die het tweejaarlijks ritme van de processie moet overbruggen. Deze werking zal bestaan uit het organiseren van activiteiten in de oneven jaartallen met Pinksteren, ter vervanging van de processie, tentoonstellingen, lezingen enzovoort en dit alles in het thema van de Mariadevotie in Halle.

Vind ons ook op