Filips de Stoute, Keizer Karel, Maximiliaan van Oostenrijk, de aartshertogen Albrecht en Isabella, keizerin Maria-Theresia, … Het zijn maar enkele van de vele gekroonde hoofden die doorheen de eeuwen op bedevaart kwamen naar de zwarte Lieve-Vrouw van Halle. Sinds de schenking van het Mariabeeld aan Halle in 1267, groeide de stad uit tot één van de grootste bedevaartsoorden in West-Europa met een rijkgevulde geschiedenis als resultaat. Dit historisch verhaal vormt sinds de 18de eeuw een rode draad doorheen de Mariaprocessie, die zelf dateert uit de late 13de – vroege 14de eeuw. De geschiedenis van Halle is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.
In “Moeder van Halle, het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw en haar processie” vertelt Johan Vencken de evolutie van de Halse processie van de middeleeuwse bidprocessie der broederschappen tot de grote historische praalstoeten aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Je leest hoe de processie in de jaren 1960 bijna verdween, hoe ze door een handvol geëngageerde Hallenaren werd gered; hoe deze mensen de processie terug naar grote hoogten leidden in de jaren ’80, maar ook hoe de steeds meer seculariserende samenleving haar toekomst opnieuw onzeker maakt.
Hoe bestellen?
“Moeder van Halle, het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw van Halle” is te koop in Boek (Melkstraat in Halle) of via de website www.moedervanhalle.be
Auteur Johan Vencken
Als er iemand in Halle (bijna) alles weet over de geschiedenis van de Mariaverering in Halle, dan is het Johan Vencken wel. Hij schreef er in de jaren 90 zijn licentiaatsverhandeling over. Intussen is hij leerkracht in het Heilig-Hart & College in Halle. Johan is een bevlogen verteller en schrijft in een verhalende stijl. Eerder publiceerde hij ook al het verhaal van Halattraction en carnaval Halle in “100 joer Tagada” (2005) en dat van Reus Vaantjesboer in “Mijn naam is Vaantjesboer” (2009).
Fotograaf Erwin Alsteens
Erwin Alsteens bracht in de voorbije 20 jaar de basiliek van Halle in beeld als fotograaf met als hoogtepunt een unieke fotoreportage van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. In “Moeder van Halle, het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw van Halle en haar processie” brengt Erwin zijn mooiste foto’s in vier kleurenkaternen. Erwin was in het verleden fotograaf op de set van de VRT-reeks WITSE wat resulteerde in een overzichtstentoonstelling en het boek “Witse, anders bekeken”.
Boekvoorstelling
Het boek wordt officieel voorgesteld op de lezing van de Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle op zondag 29 september 2024 om 15u. Tijdens diezelfde lezing wordt ook het nieuwe nummer van het tijdschrift Hallensia voorgesteld dat handelt over Halle als populaire bedevaartstad.
Alle informatie over het boek lees je op www.moedervanhalle.be.
Beste,
We hebben met heel bewondering gekeken en genoten van de Kroningsprocessie!
Het was ’thuiskomen’., terug kijken naar de vorige Kroningsprocessie waaraan ik heb mogen meewerken.
En nu dit boek.
Een welgemeend proficiat.
Graag ontvangen we verdere info, waarvoor dank.
Mariale groeten