De meest indrukwekkende groepen in de bijzondere Kroningsprocessie op zondag 19 mei 2024 worden ongetwijfeld de twee regimenten van zouaven: het tweede regiment van Zouaven uit Walcourt, een middeleeuws stadje in de provincie Namen waar ze ook een zwarte Lieve Vrouw vereren en de Compagnie Royale “Les Patriotes”, pauselijke zouaven uit het Waalse Morialmé (deelgemeente van Florennes). 

 In 1860 werden de pauselijke staten bedreigd door het legioen van Garibaldi. Om op deze bedreigingen te reageren was een leger nodig. Een jonge Belgische prelaat, mgr. Xavier de Mérode, besloot voor paus Pius IX een leger vrijwilligers op de been te brengen. De Belgen, waaronder een aantal uit onze regio, hebben gehoor gegeven aan de oproep van de prelaat. Het 1e bataljon van de Pauselijke Zouaven werd opgericht op 1 januari 1861. 

Als erkenning werd in 1861 een peloton pauselijke zouaven opgericht voor de Sint-Pieterprocessie in Morialmé, ter vervanging van het peloton Jagers. 

 Het uniform van de pauselijke zouaven wordt als volgt beschreven: grijs en rood soldaten met rode; lichtblauw en zwart voor officieren. Een brede rode riem loopt onder de jas door. De troep had beenkappen die zeer hoog reikten, waarover de broek wijd uitpuilde. Bij de officieren werden de beenkappen vervangen door hoge zwarte laarzen. Iedereen droeg de Franse kepi, met een vierkante klep. Bij de Kroningsprocessie van 1874 waren pauselijke zouaven present, daarom keren ze in 2024 terug naar Halle. 

 De benaming van de zouaven vindt haar oorsprong in Algerije waar het Franse leger de Berberstam “zouaouwa” in haar gelederen opnam. De naam zouaouwa werd door de Fransen verbasterd tot zouaven. Het 2de regiment Zouaven van Walcourt zijn een representatie van deze Franse zouaven. Op 13 februari 1852 verhoogde een decreet van Lodewijk-Napoléon het aantal Zouavenregimenten tot drie. 

 

Vind ons ook op

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.