Een indrukwekkende groep in de bijzondere Kroningsprocessie op zondag 19 mei 2024 wordt het tweede regiment van Zouaven uit Walcourt, een middeleeuws stadje in de provincie Namen waar ze ook een zwarte Lieve Vrouw vereren. Het Mariabeeld staat in de basiliek van Notre Dame de Walcourt. Ook in de Kroningsprocessie van 1874 waren Zouaven present, daarom keren ze in 2024 terug naar Halle.

De zouaven waren vrijwilligers die tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat (voorloper van Vaticaanstad, maar een veel groter gebied) verdedigden tegen nationalisten die Italië wilden verenigen.  De zouaven waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek.  De benaming van de zouaven vindt haar oorsprong in Algerije waar het Franse leger de Berberstam zouaouwa in haar gelederen opnam. De naam zouaouwa werd door de Fransen verbasterd tot Zouaven.

Intussen staat vast dat we op Pinksterzondag 19 mei ook een groep Zouaven uit Morialmé (bij Florennes in de provincie Namen) mogen verwachten. Het gaat om Le Peloton des Zouaves de la Compagnie Royale “Les Patriotes” de Morialmé.

Vind ons ook op

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.