Duizenden bedevaarders komen jaarlijks naar de indrukwekkende 14de eeuwse basiliek van Halle om het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle te groeten.  Onder keizer Maximiliaan van Oostenrijk, weduwnaar van Maria van Bourgondië, braken verschillende opstanden uit, o.a. onder leiding van Filips van Kleef, heer van Edingen. Toen Filips van Kleef Brussel wilde veroveren kon Halle zich aan een aanval verwachten als bondgenoot van de keizer.  Bij de belegering in 1489 werd Halle bestookt met 470 ijzeren kanonballen, maar onze stad kon niet veroverd worden. Zo ontstond de legende van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle: ze ving de kanonballen op met haar mantel waardoor haar handen en gezicht zwart werden van het buskruit. De kanonballen kan je nog altijd zien liggen in de basiliek!

Halle zou nogmaals belegerd worden in 1580. Olivier van den Tympel, uit een oud Brabants geslacht stammend én protestant, was door Willem van Oranje aan het hoofd van een regiment gesteld om de Spanjaarden te bevechten in Brabant. In en rond Halle waren er heel wat hervormingsgezinden. Halle leek voor Van den Tympel een gemakkelijke prooi. De ladders werden tegen de muren gezet maar ze bleken te kort… De volgende dag keerde hij terug met hogere ladders maar de aanvallers konden onze stad niet innemen. Had de Zwarte Madonna Halle alweer gered?

Dat de ‘Zwette Madonna’ -zoals het Mariabeeld in de volksmond genoemd wordt- een bijzondere plek heeft in het hart van de meeste Hallenaren, zwaar gelovig of niet. Dat staat buiten kijf! Wanneer de Gilles en Pierrots van Groot-Halle op de zondag van carnaval een kaars offeren aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle dan zien veel carnavalisten dat als één van de aangrijpende hoogtepunten van hun carnavalsweekend.

Soms zie je zelfs carnavalisten op de Grote Markt rond lopen, verkleed als Zwarte Madonna. En nee, daar hebben ze geen kwade bedoelingen mee. Die Hallenaren zijn trots op hun stad en Onze-Lieve-Vrouw van Halle die ze koesteren als ambassadrice. Net zoals de basiliek voor velen een toevluchtsoord is. Een rustpuntje. Een moment van bezinning. Even weg uit de hectiek en de zorgen van alle dag. Babbel gerust tegen Ons Lieve Vrouwke. Zij luistert altijd.

Vind ons ook op

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.