In 2017 was het miraculeus Mariabeeld exact 750 jaar in Halle. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle heeft in dit kader een jubeljaar afgekondigd. Dit jubeljaar werd echter veel ruimer opgevat dan het kerkelijke/religieuze alleen. Het was een opportuniteit voor de Broederschap om zich als onderdeel van de parochie te presenteren als een levendige vereniging tussen alle andere verenigingen in de stad. Er werden een paar brainstormingavonden georganiseerd met alle geïnteresseerde verenigingen van onze stad (koren, toneelverenigingen, fotoclubs, KWB, Samana, kunstverenigingen, de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle, de rustoorden, jeugdverenigingen, …), en dit allemaal in een zeer goede samenwerking met het stadsbestuur.

En het resultaat mag gezien worden: de verenigingen hebben reeds meerdere activiteiten onder het gemeenschappelijk logo “Halle, 750 jaar Mariastad” georganiseerd, gaande van een middeleeuws dorp over lezingen tot meerdere concerten en tentoonstellingen. Het jubeljaar wordt afgesloten in september bij de verjaardag van onze Broederschap.

Maar voor ons is de Mariaprocessie uiteraard het hoogtepunt van het jubeljaar. We willen een toegankelijke processie bekomen, die een aangename beleving wordt voor iedereen (toeschouwer, figurant én medewerker). Enkel op deze manier kunnen we dit unieke erfgoed in stand houden.

De Mariaprocessie bestaat uit drie grote delen: een historisch deel waarin het belang van Maria in de geschiedenis van onze stad op een kleurrijke manier wordt uitgebeeld. We beginnen met de Keltische cultusboom waarboven het eerste kerkje werd gebouwd en gaan verder tot 1948 wanneer onze mooie kerk een basiliek werd. De historische waarheid wordt hierin soms wat herschreven … . Zijn de legenden soms niet zoveel mooier?

Het tweede deel is het Mariaal deel. Dit deel werd volledig herwerkt. De actuele, maatschappelijke vraagstukken (vluchtelingen, racisme, ecologie, vrede, …) worden op een moderne manier gepresenteerd vanuit een Mariale bril. We hopen op deze manier de jongere generaties warm te maken. Het laatste deel staat volledig in het teken van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Het wordt plechtig de stad rond gedragen. We sluiten dit deel af met het H. Sacrament, welk voor het eerst zal worden meegedragen. Bemiddeld Maria niet voor ons bij Jezus zelf?

De Mariaprocessie gaat uit te Halle op Pinksterzondag, 20 mei 2018 om 15 uur stipt. Meer informatie kan u bekomen op de website www.mariaprocessie.be of via email info@mariaprocessie.be .

Het digitaal persdossier kan u hier downloaden (in zip formaat)

Vind ons ook op
11
Keer delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.