Binnen 15 dagen is het zover. Op zondag 15 mei 2016 zal de Mariaprocessie terug door de straten van Halle gaan. Een traditie van bijna 750 jaar wordt op deze manier verdergezet.

De processie vertelt in de vorm van een toneelstuk het verhaal van Onze-Lieve-Vrouw van Halle vanaf de schenking tot vandaag; een toneelstuk met meer dan 600 figuranten 30 paarden. De meeste figuranten komen uit Halle zelf. Zo levert de wijkgemeenschap Wolvendries 120 deelnemers. De andere Halse verenigingen zoals de toneelgroep Volharding, Halattraction, de schuttersgilde Sint-Sebastiaan ,Markant, de jeugdbewegingen Chiro en Scouts, … zijn eveneens terug van de partij.

Bellemannen, dansgroepen, muziekkorpsen en vendeliers

_DSC4500Het experiment met de Bellemannen uit de jaargang 2014 werd goed onthaald. Er zullen opnieuw een vijftal bellemannen mee opstappen in de processie. Ze zullen langs het parcours de nodige aankondigingen omroepen en vervangen zo de statische sprekers die vroeger aan de tribunes opgesteld werden.

De dansgroep Nele uit Grembergen en onze eigen dansgroep Ballerino uit Halle verzorgen een wervelend optreden met dans en muziek. Twee jeugdige trommelkorpsen uit de Chiro en de KSA zorgen voor muzikaal spektakel. Meer traditioneel is de Sint-Rochusfanfare Eizer. Vergeten we onze eigen Halse bazuinblazers en ons jeugdkoor Strohalm niet. De IJsezwaaiers uit Overijse en VlagKunst Flago uit Haaltert tonen ons wat je met een vlag kan doen!

De eregast is Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt. Mgr. Hoogmartens zal voorgaan in de openluchtmis die doorgaat in het Mariahof na de processie.

Laatste processie “oude stijl”

Het beeld van de Onze Lieve Vrouw van Halle werd in 1267 geschonken door de Graven van Henegouwen en Holland. In 2017 zal het dus exact 750 jaar zijn dat het mirakelbeeld in Halle is. De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Halle wil dit vieren met een jubeljaar dat begint op Pinksteren 2017. Het hoogtepunt van dit jubeljaar zal een volledig vernieuwde Mariaprocessie zijn die uitgaat met Pinksteren 2018.

Vind ons ook op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.